panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - Ez mindenkinek kötelező, ha autóval jár!

Ez mindenkinek kötelező, ha autóval jár! Nyomtatás E-mail
2016. július 26. kedd, 12:35

Szeretné, ha autósként minden a jogszabályoknak megfelelően történne, és nem kellene olyan büntetésektől tartania, melyek például a kötelező biztosítás hiányából fakadhatnak? Mindegy, hogy új vagy használt járművet vásárolt, hány éve van jogosítványa, illetve mennyit használja az év során autóját, a kötelező biztosítás mellett biztosan nem mehet el. Hazánkban ezt kormányrendelet szabályozza, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással nem rendelkezők komoly bírságra számíthatnak. Ha biztosítás hiányában okozna balesetet, akkor pedig a kárt saját zsebből kell megtéríteni.

Kárrendezés a káreseménytől a kifizetésig

Abban az esetben, ha baleset történik, a legfontosabb, hogy kiderítsük, mi történt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor csak koccanásról van szó, amikor szerencsére nincs személyi sérülés, viszont jelentős az anyagi kár. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy minden pontosan dokumentálva legyen, méghozzá szövegesen, ábrákkal, fotókkal, az esetleges szemtanúk elérhetőségének feltüntetésével. Mindez a későbbi vitás helyzetek elkerülése és a kárfelmérés kapcsán igencsak jó szolgálatot tehet.

Kötelező vagy Casco?

Az autósok gyakran szembesülnek azzal a helyzettel, hogy nem tudnak dönteni, vajon elegendő-e a kötelező biztosítás számukra. Sajnos a kötelező felelősségbiztosítás nem elegendő, ez ugyanis a baleset okozójának gépjárművében keletkezett sérülések javítását nem fedezi. A netrisk.hu azt javasolja minden előrelátó autósnak, hogy a kötelező biztosítás kínálta lehetőségeknél előnyösebb Casco megkötésén is gondolkodjanak el, hiszen ez a vétkes járművében keletkezett sérülésekre is fizet. Kétségtelen ugyan, hogy többe kerül, de a csillagászati összegű alkatrészárakat és szervizdíjakat látva mindenképpen megéri a Cascóra is áldozni.

A nyári autózás fokozott figyelmet követel!

Míg télen a jeges útszakaszok, a hófúvás és a gyakori csapadék nehezíti a közlekedést, addig nyáron a tikkasztó meleg és az utakon rendszerint nagyobb számban jelen levő gépjárművek adják fel a leckét. Az autós ellenőrzések célja nem pusztán a kötelező felelősségbiztosítás meglétének ellenőrzése, hanem az autó állapotának, a sofőr vezetőképességének feltérképezése is. A strandszezonban sem érdemes engedni egy korsó sör csábításának, mint ahogyan a szabadtéri fesztiválok idején is inkább célszerű szállást foglalni, ha italt is fogyasztanánk a rendezvényen. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen ennek hiányában romlik a koncentrálóképesség, ami akár balesetveszélyes szituációk kialakulásához is vezethet. Hosszabb utazás alkalmával néhány óránként célszerű pihenőt beiktatni, enni valamit és átmozgatni a végtagokat. Jól jöhet egy kávé is, de mellette ne feledkezzünk meg az ivásról, ugyanis a koffein még inkább elvonja a vizet a melegben egyébként is jóval több folyadékot igénylő szervezetből.

Készítse fel a járművét is a nyárra!

A márkaszervizek ma már speciálisan a nyári szezonra történő felkészítő csomagokat is kínálnak az autótulajdonosoknak. A biztonságos autózáshoz nélkülözhetetlen az évszaknak megfelelő, kellő profilmélységgel rendelkező gumi, de a futómű, a fékek, a lámpák, valamint a fék- és hűtőrendszer folyadékszintjének ellenőrzése is rendkívül fontos. A klíma legalább évenkénti tisztítása nem csak az optimális működés, de az utastérben tartózkodók egészségének szempontjából is lényeges. Elengedhetetlen a pótkerék állapotát is leellenőrizni, felkészülve ezzel a váratlan helyzetekre. 

 
Google bookmarkTwitterFacebook