panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - A navigációs eszközzel könnyebb az autósok dolga

A navigációs eszközzel könnyebb az autósok dolga Nyomtatás E-mail
2016. június 30. csütörtök, 07:24

Lassan indulnak a nagy nyári utazások, nyaralások és kirándulások, ami a navigáció nélkül megtévesztő és eltévesztő lehet. A legtöbb autós – egyik – rémálma, hogy eltéved. És ez nem az a  gyermeki rémálom, hogy nem találunk haza, vagy hogy elveszítjük szüleinket és egyedül bolyongunk majd az erdőben, hanem hogy több száz felesleges kilométert kell azért megtennünk, mert elsőre nem találtuk meg/el a helyes/jó/járható/megfelelő utat. Amikor pedig már elhagyjuk szeretett városunk határait, vagy legalábbis a környéket, ahol nap, mint nap autókázunk, akkor elég nagy a lehetősége az eltévedés veszélyének – akkor, ha nem rendelkezünk a megfelelő navigációval. A navigáció lehetőségeiről a bestbyte.hu ad tanácsokat.     nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
A navigáció egy rendkívül hasznos dolog, ha olyan utakra indulunk, amelyeket nem ismerünk. Természetesen lehet időt szánni arra, hogy otthon egy térképen vagy az internet térképein böngésszünk és ismerkedjünk a helyekkel, de higgyük el, hogy annyira sosem tudunk felkészülni, mint amilyen segítséget egy navigációs eszköz tud nyújtani. Természetesen kiválóan működtek a régi „eszközök” is, mint például a sofőr mellett ülő barátnő/feleség/utastárs, aki az óriási térképet hajtogatva másra sem figyelt csak arra, hogy időben szóljon, ha le kellett fordulni. Ma már igen vicces, amikor arra gondolunk vissza, hogy egy térkép teljesen eltakarja az anyósülésen ülő teljes látképét, ám még nem is olyan régen ez jelentette a navigációt.
Ma már az utastársak is élvezhetik az utat, a látványt, a természetet vagy a városi kilátást, nem kell idegeskedni, hogy rossz irányba küldik az autót, nem kell veszekedni és türelmetlenkedni egymással, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően számos navigációs módszert ismerünk, ami leveszi mindenki válláról a – nem kívánt – terhet. Az utazás tehát kellemessé és nyugodttá válik mindenki számára, és nem kell a plusz kilométerekre sem tankolni.
A navigációs eszköz vásárlásakor azonban érdemes pár dologra odafigyelni, hogy ne essünk abba a hibába, hogy sok pénzt adunk ki valamiért, aminek aztán nem tudjuk teljes mértékben a hasznát venni. Elsősorban az igényeinket kell természetesen figyelembe venni, azon túl pedig a lehetőségeinket, majd keresni egy olyan eszközt, amely mindkét kívánalmunkat teljesíteni képes.
Az egyik, vagyis az első és legalapvetőbb szempont, amelyen érdemes elgondolkodnunk, mielőtt navigációs eszközt vásárlunk, hogy merre szeretnénk utazni. Természetesen nem egy utazáshoz választjuk a készüléket, tehát érdemes általánosságban gondolkodni. Ha például általában csak országhatárokon belül mozgunk, akkor lehet, hogy felesleges kiadni a pénzt egy Európa-térképes eszközre, mert számunkra elég lesz Magyarország térképe, de például ha már évente legalább egyszer vagy kétszer átlépjük a határt, akkor mindenképpen a több ország térképes készülék mellett kell döntenünk. Természetesen bővíteni mindig lehet, bár az néha többe kerül, mintha eredetileg több térképpel vásároltuk volna meg a készüléket.
Attól, hogy utazás, még nem biztos, hogy autós utazás. Vegyük figyelembe, hogy vannak olyan készülékek, amelyek direkt motorozáshoz vagy kamionozáshoz fejlesztettek. Vásárláskor gondoljunk erre is.
A TMC tartozék kiváló akkor, ha szeretnénk tudatában lenni a valós idejű forgalmi információknak, ezzel a funkcióval ugyanis könnyedén kikerülhetjük a dugókat, baleseteket stb., tehát nem vesztünk időt egy felesleges feltorlódás alkalmával – mert könnyedén elkerüljük azokat.
A térképfrissítés is egy igazán hasznos jellemzője a navigáció modern technológiájának. Míg a papír alapú térképen akkor észleltük a változást, amikor már a helyszínre érkeztünk, addig a navigáció mindig a pontos és aktuális használható utakat mutatja – ha frissül a térkép!
Legyen garancia az eszközön – ez is mindig egy fontos szempont.
Érdemes befektetni egy kis okos térképbe, ami mindig az autónkban lehet, hiszen soha nem tudjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, amikor jól jön a navigáció.

 
Google bookmarkTwitterFacebook