panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - Mire vigyázzunk lakáshitel felvétele után?

Mire vigyázzunk lakáshitel felvétele után? Nyomtatás E-mail
2016. június 28. kedd, 08:42

Rengetegen alátámaszthatják a tényt, hogy a hitel egy kitűnő megoldás. Kiszámítható körülmények közt, vállalható illetve előre vállalt feltételekkel, - a banktörvények módosítása óta a csőd kivédésével - biztosít anyagi segítséget.

Ám ha hitelt veszünk fel, akkor nagyon körültekintőnek kell lennünk. Tudatában kell lennünk annak miután megkaptuk a kölcsönt, hogy a pénz amit forgatunk, valójában nem a miénk, és akkor lesz az, ha minden részletet visszafizettünk.
A Transunion amerikai hitelminősítő cég végzett egy érdekes tanulmányt azzal kapcsolatban, mi történik a fejünkben, amikor lakáshitelt veszünk fel.
A felmérés során 16,7 millió lakáshitel igénylő, de nem első ingatlant vásárló amerikai polgárt kérdeztek meg. Az derült ki, a vizsgálat alanyainak döntő része a hitel felvétele előtt elkezdett sokkal többet költeni, mint ami azt megelőzően jellemző volt rájuk. Mondhatni, a hamarosan ölükbe hulló jelentős összegtől gazdagnak érezték magukat, és úgy is viselkedtek. Egy-két hónappal a lakáshitelhez jutás előtt már 80%-al is többet költöttek, mint régebben.

Amerikai hitelfelvevők: csúcsra járatott költekezés
Ez a nagy “dorbézolás” még a lakásvásárlást követően sem hagyott alább. Persze egy új otthon berendezése nem kevés kiadással jár, de a reális szintet úgy tűnt, felülmúlta a vizsgált családok költése időtávban és nagyságban is - és mint fentebb jeleztük, olyanokat kérdeztek meg, akik nem első lakásukba költöztek, sőt olyanokat is, akik csak kedvezőbbre váltották korábbi kölcsönüket. Az ő esetükben tehát nem merül az fel, hogy nem rendelkeztek bútorokkal, lakásfelszereléssel.
Érdekes tanulság volt az is, hogy a megkérdezettek sokkal nagyobb arányban vettek fel lakáshitelük mellé autóhitelt is, és igényeltek hitelkártyát. “Ha egy üzlet beindul” - jellemzi a helyzetet a kiszámolo.hu, amely közreadta a tanulmányt.

Legyen a lakáshitel tényleg remek lehetőség
Mire hívja fel ez a vizsgálat a figyelmet? Elsősorban arra, őrizzük meg a józanságunkat, ha megkapjuk a lakáshitelt, és bár csábító, hogy a nagyon nagy hitel mellé kisebbekbe is belevágjunk, vagy egyéb módon nyakára hágjunk a pénzünknek, koncentráljunk a lakáshitel visszafizetésére és a pénzügyeink kiegyensúlyozására.
Gondoljuk át igényeinket és lehetőségeinket reálisan: valóban a lakáshitel visszafizetésének időszaka a legkedvezőbb arra, hogy hitelből autót vásároljunk, és azt is törlesszük? Nem előnyösebb számunkra ezt későbbre ütemezni?
Semmi akadálya, hogy a későbbiekben például autót is banki támogatással vegyünk, de törekedjünk arra, hogy reális törlesztőrészleteket vállaljunk, amelyek havi szinten nem “döntik be” a háztartásunkat.
A szakértők még arra intenek, hogy minél nagyobb önerővel vegyünk fel hitelt, azaz lehetőleg ne nulláról vágjunk bele az ingatlanvásárlásba. Kezeljük a lakáshitelt remek lehetőségként, és használjuk ki maximálisan.

 
Google bookmarkTwitterFacebook