panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - Nógrád megyében nem indult be az ingatlanpiac

Nógrád megyében nem indult be az ingatlanpiac Nyomtatás E-mail
2016. június 17. péntek, 14:41

Az elmúlt hónapokban a gazdasági sajtó attól volt hangos, hogy ismét fellendülőben az ingatlanpiac. Sajnos azonban úgy tűnik egy Nógrád megyében nem igazán éreztette hatását.

Diadaljelentésektől volt hangos az utóbbi időben a sajtó: az ingatlanpiac a válságot követő pangás után beindult. ez azonban csak részben volt igaz. A fellendülés ugyanis nem minden országrészben volt tapasztalható. Kiemelt növekedést mutatott Budapest, vagy Pest megy, de sajnos a leszakadó térségekben továbbra is csökkentek az ingatlanárak. Sajnos tolna, Somogy megyék mellett ebbe a körbe tartozik Nógrád megye is.

Az ingatlannet adatai szerint Nógrád megyében 2-5%- kal csökkentek az ingatlanárak a 2015ös évben az előző évhez képest. Ez azért különösen fájdalmas, mert máshol ugyanebben az időszakban 10-30 százalékkal is nőttek az ingatlanok árai. Az országos adatok szerint a növekedés a legalacsonyabb a családi házak terén volt, míg a tégla és panellakásoknál intenzívebb volt az ingatlanárak emelkedése.

Nógrád megyei statisztika

Nógrád megyét tekintve a családi házak hirdetési árai nagyon kis mértékű növekedést mutatott. 2014 elején még erős lejtmenet volt, és az év közepén ért el mélypontját. Ezt követően egy stagnálás következett, majd mintegy 3-5%- kal emelkedtek az átlagos négyzetméter árak (ez jelenleg 77 ezer Ft/négyzetméter).

A téglalakásokat tekintve a 2015-ös mélypontot követően egy 8-10%- osáremelkedés figyelhető meg a 2016-os esztendőben. Reméljük, ez a lendület kitart, de a 2007-es árakhoz képest még nagyon komoly a lemaradás.

A panellakások piacán stagnálás figyelhető meg. Ez igen érdekes, hiszen máshol ez a szegmens teljesített legjobban, míg a megyében nincs érdemi pozitív elmozdulás a statisztikák szerint.

Városok

A megyei statisztikák megfeleltethetőek Salgótarján adataival is. Az ingatlanpiacon gyakorlatilag nincs elmozdulás. esetlegesen a salgótarjáni eladó lakások esetében, kiemelten a téglalakásoknál észlelhető egy minimális pozitív folyamat.

Balassagyarmaton valamivel jobb a helyzet, itt a családi házak és a téglalakások piacán is pozitív jelek észlelhetőek az ingatlanpiacon. A falvakra vonatkozóan külön-külön nincs megbízható adat, mert az eladásra kínált ingatlanok száma túl alacsony ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni.

Van még mit bepótolni

Összességében sajnos az adatok azt mutatják, hogy Nógrád megyében egyelőre nincs érdemi pozitív elmozdulás, bár már az biztató, hogy az ingatlanárak esése megállt, és ha csak néhány százalékban is, de inkább növekedés tapasztalható.

Érdemes azonban azt is elmondani, hogy Budapesten az ingatlanok átlagos ára már meghaladja a 2007-es szintet. Ettől még Nógrád megye sajnos messze el van maradva. Azonban a megye nincs egyedül, az ingatlanpiacon a kevéssé fejlett megyékben egyelőre szintén nem túl biztató a helyzet és még hosszú idő lesz felkapaszkodni a 2007-es szintre.

 
Google bookmarkTwitterFacebook