panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - Bővítenék és csomagba szerveznék a geopark területének kínálatát

Bővítenék és csomagba szerveznék a geopark területének kínálatát Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 26. szerda, 21:31
"Ökoturisztikai programok és helyi termékek népszerűsítése a Novohrad-Nógrád Geopark területén" címmel bonyolít projektet ezekben a napokban a Salgó Tour Nonprofit Kft. koordinálásával a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft., a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület és a Zöld Pihenő Alapítvány.

Kiss Petra Dóra, a projektet vezető, koordináló Salgó Tour Nonprofit Kft. ügyvezetője rádiónk kérdésére elmondta: a projekttel céljuk, hogy a geopark területe kistelepüléseinek kínálatát bővítsék és a segítsék a helyi termelők előtérbe helyezését, piacra lépését. Ahogyan a korábbi időszakban előállított szakmai anyagok, tanulmányok is mutatják: a geopark területén szükséges a garantált programok és programcsomagok életre hívása, hiszen ezek hiányában hiába rendelkezik a terület a nemzetközileg is elismert természeti értékekkel, a fenntartható szemléletet előtérbe helyező piacra lépés, turisztikai megjelenés nem lehet sikeres. Emellett a helyi termelők egységes formájú megjelenését is támogatni kívánják mind helyi termékeket árusító pontok kialakításával (például a geopark eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központjában), mind webshopon keresztüli megjelenésükkel. A projekt részeként ezen felül a geopark területének kezelése során felhasználható eszközök és gépek beszerzése is megtörténik a koordináló partner részéről.

A Zöld Pihenő Alapítvány a "Geoparki" cím feltételrendszerének kidolgozását vállalja a projekt részeként a helyi termékek rendszerbe való foglalásával, az egész geopark területét lefedve. A Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület a projektrendezvények szervezését bonyolítja le.

A Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. a térség természeti adottságaira alapozva egy közös ökoturisztikai ifjúsági program létrehozását vállalja - Geoparki Természetbarát Program címmel, melynek célja, hogy ösztönözze – elsősorban – a fiatalokat lakóhelyük, térségük megismerésére a Novohrad-Nógrád Geopark eszmeiségével összhangban, mely a geológiai, természeti és kultúrtörténeti értékek megóvására, fejlesztésére épül.

 

A projekt keretén belül kifejtett tevékenységek várható eredményei:
- a térséget népszerűsítő fokozott hatás a közös turisztikai programok - Geoparki Természetbarát Program, "geocaching" és a védjeggyel ellátott helyi termékek rendszere segítségével,
- a környezettudatos nevelés színvonalának emelkedése és a helyi identitás tudat megerősödése úgy a közös programok, mint a továbbfejlesztett módszertani kézikönyv révén.
A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

 

 
Google bookmarkTwitterFacebook