panel_04

winamp192

winamp64

winamp24

mp192

mp64

mp24


Kezdőoldal - Innen - Onnan - GeoTurPlusz: Rendszerben fejleszt a geopark

GeoTurPlusz: Rendszerben fejleszt a geopark Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 25. kedd, 07:52
LEADER térségek közötti együttműködés keretében valósít meg fejlesztéseket a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft., partnerszervezeteivel együttműködve. Mint azt a GeoTurPlusz – A Novohrad – Nógrád Geopark szisztematikus turisztikai fejlesztése című pályázat elnevezése is mutatja, a geopark életében a pályázatok megvalósítása nem ad-hoc jelleggel történik, hanem azok szoros összefüggésben állnak egymással. A GeoTur rövidítést követő „Plusz" jelző is érzékelteti, hogy a geopark területén egy másik forrásból megvalósított fejlesztések kiegészítésére, a korábbiakban forráshiány miatt meg nem valósított tevékenységek elvégzésére adódik most lehetőség.

A geopark magyar-szlovák, határon átnyúló működési rendszerében a pályázati és fejlesztési lehetőségek különbözősége okán egyes esetekben eltérő a területek előrehaladása. Ilyen területként említhetőek a településközpontokban megtalálható, egységes arculatú információs táblák, melyek mára a geopark felvidéki településeinek mindegyikén megtalálhatóak, a magyar oldalon azonban csak Salgótarjánban, Kazáron, Kishartyánban, Cereden, Szilaspogonyban és Bárnában került kihelyezésre. A pályázat részeként most harminc településsel bővül az információs táblák hálózata a magyar oldalon, mely települések a Cserhátalja és az Ipoly-menti Palócok LEADER csoportok területein találhatóak.

Szintén a korábbi tevékenységek eredményeként valósult meg 2014-ben már második alkalommal a Medvesi Fotós Maraton eseménye. Az ide érkező több száz amatőr és profi fotós több tízezer csodálatos felvételt készített és „vitte haza" élményeit a képek formájában, melyeket aztán ezen résztvevők kisebb-nagyobb közösségei is megismerhettek közösségi felületeiken, honlapjaikon keresztül. A fotós célközönségre azonban nem csak mint egy kétnapos esemény résztvevőire tekintenek a geoparknál. A jövőben a most zajló pályázat részeként megvalósuló eszközbeszerzés segíti majd a fotósok számára kialakítandó speciális programcsomagok életre hívását és azt, a "Fotósbarát Geopark" koncepció kiteljesedését.

A pályázat részeként a most már igen nagy számban elérhető, geoparkos arculatú információs táblákkal ellátott tanösvények és bemutatóhelyek köre is bővül a Kozárd melletti geológiai és természeti értékek ilyen típusú bemutatásával.

 
Google bookmarkTwitterFacebook